Plandelen voor een schoon Heino

“Hoe schoner het is op straat, hoe schoner het blijft. Dat is mijn wens”, zegt Will Lankhorst van het Dorpshuus Heino. “En daarom ruim ik afval op straat op.” Samen met Clemens Baars staat zij aan de wieg van een nieuwe activiteit in Heino: Plandelen. Wandelen en daarbij meteen plastic (en ander afval) opruimen. “Ook al is het andermans rotzooi, ik wil het wel opruimen”, zegt Clemens. “Het is tenslotte onze wereld!”

Iedere eerste zaterdag van de maand wordt er geplandeld vanuit het Dorpshuus Heino. Vanaf 10.00 uur ga je op pad en de activiteit duurt tot ongeveer 12.00 uur. Het is de bedoeling om in kleine groepjes uiteen te gaan en zo een deel van een straat op te schonen. Het plandelen zelf duurt ongeveer een uur. “Het is ook fijn om weer met elkaar iets te ondernemen, het gezellig samen koffie drinken ter afsluiting hoort er dus ook bij”, zegt Will.

Iedereen kan meedoen aan deze activiteit. In verband met de maatregelen rondom corona, kun je je aanmelden via info@dorpshuusheino.nl. Will en Clemens: “Heino schoonhouden en lekker gezond bewegen, dat is het doel!”

Enthousiasme

Zaterdag 3 oktober 2021 was de eerste plandeltocht onder het motto ‘Mooi Schoon’. Vertrekpunt is het Dorphuus. Voor de eerste keer is gekozen om in het centrum van Heino te beginnen met de schoonmaakactie. De Rova heeft het Dorpshuus voorzien van veiligheidshesjes, grijpers en vuilniszakken en het verzamelde afval wordt ook door hun opgehaald. “Er was bij de gemeente en de Rova veel enthousiasme voor ons plan”, zegt Will. “We maken onderdeel uit van een groeiend leger van plandelaars en een groter netwerk van mooi schoon.”

Geschat wordt dat er in Nederland 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt. Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost honderden miljoenen euro’s per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken erin verstrikt. Plastic zwerfafval kan door de wind of via rivieren in zee terechtkomen en daar de ‘plastic soep’ 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *