Bezig met het laden van Events

« Alle Events

Plandelen samen plastic rapen en wandelen

26 augustus | 13:00 - 16:00

Plandelen, samen plastic rapen en wandelen | 10.00 uur

Iedere eerste zaterdag van de maand wandelen we vanuit het Dorpshuus Heino en ruimen dan meteen zwerfafval op. Plandelen is gezellig én laagdrempelig. Van klein tot groot, in topconditie bent of wat minder mobiel: iedereen kan het. Het tempo ligt laag en een zak open houden kan iedereen. En de oogst bestaat behalve uit wat er in de zak aan troep belandt ook uit stapels complimenten van voorbijgangers en buurtgenoten. En moeder Natuur is je ook eeuwig dankbaar. Dus… tot plandel! En natuurlijk sluiten wij af met een bakkie koffie met iets lekkers in het Dorpshuus.

“Hoe schoner het is op straat, hoe schoner het blijft. Dat is mijn wens”, zegt Will Lankhorst van het Dorpshuus Heino. “En daarom ruim ik afval op straat op.” Samen met Clemens Baars staat zij aan de wieg van een nieuwe activiteit in Heino: Plandelen. Wandelen en daarbij meteen plastic (en ander afval) opruimen. “Ook al is het andermans rotzooi, ik wil het wel opruimen”, zegt Clemens. “Het is tenslotte onze wereld!” Iedere eerste zaterdag van de maand wordt er geplandeld vanuit het Dorpshuus Heino. Vanaf 10.00 uur ga je op pad en de activiteit duurt tot ongeveer 12.00 uur. Het is de bedoeling om in kleine groepjes uiteen te gaan en zo een deel van een straat op te schonen. Het plandelen zelf duurt ongeveer een uur. “Het is ook fijn om weer met elkaar iets te ondernemen, het gezellig samen koffie drinken ter afsluiting hoort er dus ook bij”, zegt Will.
Enthousiasme
Zaterdag 3 oktober 2021 was de eerste plandeltocht onder het motto ‘Mooi Schoon’. Vertrekpunt is het Dorphuus. Voor de eerste keer is gekozen om in het centrum van Heino te beginnen met de schoonmaakactie. De Rova heeft het Dorpshuus voorzien van veiligheidshesjes, grijpers en vuilniszakken en het verzamelde afval wordt ook door hun opgehaald. “Er was bij de gemeente en de Rova veel enthousiasme voor ons plan”, zegt Will. “We maken onderdeel uit van een groeiend leger van plandelaars en een groter netwerk van mooi schoon.”
Geschat wordt dat er in Nederland 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt. Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost honderden miljoenen euro’s per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken erin verstrikt. Plastic zwerfafval kan door de wind of via rivieren in zee terechtkomen en daar de ‘plastic soep’ verergeren.

Details

Datum:
26 augustus
Tijd:
13:00 - 16:00