Wanneer:
januari 18, 2019 @ 19:30
2019-01-18T19:30:00+01:00
2019-01-18T19:45:00+01:00
Waar:
Dorpshuus Heino
Marktstraat 7

“Diepe wens om mensen te helpen”

“Het is soms heel moeilijk te bepalen wat er aan de hand is. De hongersnood is in Jemen al vier keer uitgeroepen maar is dat wat er echt aan de hand is? In veel landen is dataverzameling bijna onmogelijk. We hebben dan wel woorden voor de ellende die we zien, zoals genocide of oorlog maar de situatie is vaak veel complexer.” Met die woorden introduceert Heinoer Arjan Hehenkamp zijn lezing ‘titel’.

De voormalig directeur van Artsen zonder Grenzen (AzG) is op 18 januari te gast in het Dorpshuus Heino om te praten over zijn werk voor AzG en Stichting Vluchteling waar hij nu directeur is. Arjan vertrok in 1992 op zijn eerste missie naar Somalië. Ook was hij onderdeel van het noodhulpteam van AzG dat de taak heeft om noodhulp in crisis- of rampgebieden op te starten. Hij was operationeel adviseur in Amsterdam, landencoördinator voor Zuid-Sudan en als operationeel directeur voordat hij algemeen directeur van AzG werd. “Ik wil met deze lezing graag wat nuance aanbrengen in hoe wij allen denken over noodhulp en vluchtelingen. Wij hebben een beeld van de ellende die mensen doormaken maar de werkelijkheid is vaak anders”, zegt Arjan.

Tijdens de lezing staan twee verschillende ervaringen centraal. Zo vertelt Hehenkamp over het werk van AzG op de middellandse zee. De organisatie zette boten in om vluchtelingen te redden van de verdrinkingsdood. Een operatie die veel controversie opriep, ook binnen de gelederen van AzG. Inmiddels is het laatste schip aan banden gelegd. Daarnaast gaat Hehenkamp in op recente ontwikkelingen in Jemen en Zuid-Sudan. Daarbij gaat het vooral over onze beeldvorming, dataverzameling, indirecte informatie en vooral over hulp: “Ik voel een diepe wens om mensen te helpen als zij bij hun zoektocht naar een beter leven zoveel ellende meemaken.”

De inloop is vanaf 19.30 uur en de toegang is gratis. Aanmelden kan via: vrienden@dorpshuusheino.nl